HBK:s Akademi fick återigen fem stjärnor i SEF:s Certifiering

Genom sitt fortsatta fina Ungdoms och Akademiarbete så behåller HBK sin femstjärniga status i Svensk fotboll även 2018.
- Vi är naturligtvis både stolta och glada, säger Robert Nordström i HBK som varit ansvarig för Certifieringsarbetet i HBK sedan 2012.

Årligen genomförs en certifiering av samarbetsprojektet Tipselit där samtliga föreningar i Tipselit-nätverket bedöms och får poäng för sin satsning på unga fotbollsspelare. Detta är en certifiering som syftar till att kvalitetssäkra hur klubbarna arbetar med spelarutveckling mellan åldrarna 8-19 år. I denna har Halmstads BK återigen fått högsta betyg och är nu topp sju i landet!

Stefan Mildaues som tillsammans med bland annat Johan Bergström jobbat hårt med att utveckla HBK:s Blå Tråd när det gäller ledar och spelarutveckling i åldrarna 5-15 år säger så här: 
- Det känns givetvis bra att det arbete vi lagt ner för att förädla vår verksamhet ger resultat! Nu gäller det att fortsatt ha en kontinuitet gällande implementering av våra riktlinjer och därigenom utveckling av verksamheten.

Certifieringen fastställs genom att man ställer en rad olika frågor inom olika verksamhetsområden där klubbarna får svara hur de jobbar. Detta genomförs genom besök av verksamhetsutvecklare från Svensk Elitfotboll, SEF, hos klubbarna. Varje svar bedöms och genererar en viss poäng och den sammanlagda poängsumman genererar ett antal stjärnor. Att få över 2000 poäng innebär att man får fem stjärnor. En av de viktigaste poängintäkterna är också vad "slutprodukten" av verksamheten blir, det vill säga hur många spelare som till slut blir A-lagsspelare i Allsvenskan och Superettan eller på liknande nivå i övriga länder. - 2017 hade vi 32 spelare från HBK som i princip livnärde sig på att vara "fotbollsarbetare" och det är såklart tillfredsställande att vår "yrkesutbildning" ger detta resultat kommenterar Nordström siffrorna från förra året.

I höst kommer dock poängen för att bli femstjärniga höjas från 2000 till 2500.
- Det kommer att bli en utmaning för oss men vi har sakta men säkert succesivt förbättrat vår verksamhet och känner att vi har styrelsens och även A-tränarnas stöd så vi är förhoppningsfulla inför att klara även detta, säger Nordström, som passar på att berömma både ledare och spelare i HBK.
- Det är många människors hårda jobb över tid som gör att föreningen är på den här nivån, nu gäller det att inte slå sig till ro utan att höja blicken och fortsätta att jobba hårt framöver.

En som verkligen bidragit till att bollklubben fått fram duktiga fotbollsspelare de senaste åren är Johan Bergström som har tränat både 15-16-17-åringar i föreningen och nu sedan förra säsongen är ansvarig för HBK U19.
- Det är viktigt både för oss som jobbar med spelarna men också för spelarna själva att se att det verkligen går att ta sig hela vägen till A-laget genom vår organisation så vi kommer jobba vidare för att våra killar får svaret på hur bra de kan bli i fotboll, alla blir inte elitspelare men det som också är roligt är att så gott som alla ändå fortsätter spela i våra klubbar i närområdet säger Johan, och nämner Astrio, Laholm och Snöstorp som exempel på klubbar med många spelare som varit i HBK.

HBK ökade med 180 poäng upp till 2325 poäng och passerade därmed BK Häcken upp till en sjunde plats, se nedan. HBK och DIF var nya på listan förra året och Norrköping är nykomlingar i år.

Topp 10 certifieringen 2017

  1. IF Brommapojkarna, 4264p
  2. Malmö FF, 3955
  3. IF Elfsborg, 2999
  4. IFK Göteborg, 2599
  5. AIK, 2498
  6. Helsingborgs IF, 2414
  7. Halmstads BK, 2325
  8. IFK Norrköping, 2203
  9. BK Häcken, 2181
  10. Djurgårdens IF, 2018

Syftet med certifieringen är att:
– kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år
– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden
– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete
– skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna
– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.
– underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen
– framhålla spelarutveckling och ledarutveckling som de viktigaste faktorerna
– höja kvaliteten på spelarutvecklingen i ett internationellt perspektiv

Vill du läsa mer om bland annat certifieringen så gå in på www.tipselit.se

Fotnot: Bilden är på HBK U16 efter förra årets DM-vinst.